ایوب کرد در گفتگو با مهر اظهار داشت: اقتدار استراتژی نظامی و در دست داشتن ابتکار عمل در منطقه، کاهش تلفات جانی در زمان سیلاب ها و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی از طریق ناوگان حمل و نقل در این مسیر از دیگر مزایایی است که با اتمام این محور به ان می توان دست یافت.
وی افزود: احداث این محور از مصوبات سفر مقام معظم رهبری در استان هرمزگان و آرزوی چندین ساله مردم محروم منطقه است که می تواند سهم بسزایی در تغییر چهره منطقه به عنوان یکی از اصلی ترین زیرساخت ها داشته باشد.
وی اظهار داشت: پروژه ایجاد مسیر چابهار - کنارک - جاسک از مهرماه سال 1387 آغاز و اعتبار کلی آن 2350 میلیارد ریال برآورد شده که تا کنون 1850 میلیارد ریال قرارداد منعقد و 1000 میلیارد ریال هزینه شده است.
کرد افزود: هزینه ماهیانه اجرای این پروژه معادل 16 میلیارد ریال است که این رقم دو برابر کل هزینه های عمرانی شهرستان کنارک در بخش راه است و با توجه به مسیر فعلی دسترسی چابهار از طریق ایرانشهر - بم- جیرفت- بندر عباس به طول هزار و 135 کیلومتر در صورت احداث و تکمیل محور جدید 530 کیلومتر کوتاه تر خواهد بود.
وی ادامه داد محور چابهار - کنارک - جاسک جزو طرح های مهرماندگار و با توجه به پیشرفت فیزیکی 39 درصدی این پروژه تاکنون تنها 19 درصد پیشرفت ریالی داشته که خود جای تأمل دارد.
ایوب کرد گفت: هفت دستگاه پل بزرگ با دهانه 20 متری و 165 کیلومتر از طول این محور در قالب چهار قطعه شامل قطعه یک به طول 54 کیلومتر با 25 درصد پیشرفت فیزیکی، قطعه دو با 25 کیلومتر طول و 10 درصد پیشرفت فیزیکی، قطعه چهار با 52 کیلومتر طول و 15 درصد پیشرفت فیزیکی و قطعه سه به طول 36 کیلومتر که به دلیل شرایط بد جوی و منطقه ای با عدم استقبال پیمانکار از فراخوان مناقصات روبه رو شده که در حال اجرا است.
کرد خاطر نشان کرد: از مجموع هفت دستگاه پل موجود در طول مسیر تا کنون عملیات احداث پل های کهیر، سرکان، بیردف و بندینی به اتمام رسیده، پل رابچ با 87 درصد پیشرفت فیزیکی و پل کاروان با قطعه یک محور کنارک - جاسک در قالب یک قرارداد در حال انجام است.
وی گفت: امید است با بازدید ویزر راه و شهرسازی از این پروژه و مشکلات پیش رو و همچنین تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص توسعه این منطقه اعتبارات قابل توجهی به این پروژه اختصاص یابد.
نظر شما